Hakkımızda

1965 yılında kurulan Argon Kimya, ISO 9001 sertifikalı sektörünün önde gelen Polimer Emülsiyonları ve Sentetik kıvamlaştırıcı üreticisidir. Çerkezköy/Tekirdağ 'da 36.000m2 lik bir alanda faaliyet göstermekte olan şirketimizin ürettiği Polimer Emülsiyonları aşağıdaki sektörlerde kullanılmaktadır.

-PBoya ve Kaplama (Sıva)
-BOPP Etiketler için basınç hassasiyetli yapışkanlar
-Yapı (İnşaat) Kimyasalları
-Tekstil Kağıt ve Halı
-Non-woven industry

Asya ve Avrupa arasında stratejik bir noktada bulunan konumumuz ve mevcut 300.000 TPA lık üretim kapasitemiz sayesinde önemli pazarların ihtiyacını rahatlıkla karşılamaktayız. Asya, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Güney Amerika pazarlarında 50’den fazla ülkeye ihracat yapan şirketimizin, istikrarlı büyüme trendi göstermekte olan ihracat oranı genel satış içinde % 50 pay sahibidir.


 

Vizyonumuz

Argon Kimya, müşterileriyle yakın işbirliği içerisinde, yüksek kaliteli ve çeşitlilik gösteren ürünler geliştirmeye yönelik yeni yatırımlarla en yeni metodlar uygulayarak Kimya Endüstrisine uluslar arası ölçekli katkı sağlamaya devam edecektir.

Değerlerimiz

  • Müşteri odaklı, sürekli kendini geliştiren
  • Çevreye, sağlık ve güvenliğe önem veren
  • Üstün kalitesini korumak adına, teknolojiye yatırım yapan yenilikçi
  • Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler doğrultusunda planlama yapan
  • Müşterinin isteklerine göre ‘özel’ çözümler sunabilen son derece esnek üretim bandına sahip bir organizasyon

Kamuoyu Bilgilendirmesi

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (RG: 30702 - 2.3.2019) MADDE 16 KAPSAMINDA KAMUNUN BİLGİLENDİRİLMESİ
BÖLÜM – 1
1. Unvan : Argon Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Çerkezköy Şubesi
Adres : Çerkezköy OSB Yıldırım Beyazıt Mah. Yıldız Sok. No:10 Çerkezköy/Tekirdağ
2. Kuruluşumuz Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik (RG: 30702 - 02.03.2019) hükümlerine tabidir. Yönetmelik Madde 7’de belirtilen bildirim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bildirim sistemi (BEKRA) kullanılarak beyanı gerçekleştirilmiştir. BEKRA bildirimi çerçevesinde kuruluşumuz “Üst Seviyeli” kuruluş olarak belirlenmiştir. Yönetmelik Madde 11 gereğince hazırlamakla yükümlü olduğumuz “Güvenlik Raporu” hazırlanmıştır ve sürekli iyileştirmeler yapılmaktadır.
3. Kuruluşumuzda bir acil durum meydana geldiğinde, acil durumun; bir toksik yayılım olması halinde kesikli siren sesi, yangın patlama olması durumunda dalgalı çevre halkına ve kuruluşlara duyurulması sağlanır. Söz konusu acil durum tesis Güvenlik Birimindeki acil durum butonu sitemiyle Organize Sanayi Bölgesine iletilir. Aynı zamanda Acil Durum Yönetim Sistemi Prosedürü ve Acil Durum Fihristi devreye alınarak Dış Acil Hizmet Gruplarına haber verilmesini sağlanır. Gerekli tüm ayrıntılı bilgiler acil müdahale birimleri ile paylaşılmıştır. Ayrıca firmamızda otomatik müdahale sistemleri de bulunmaktadır. Her türlü acil duruma karşı gerekli donanım, alt yapı, plan mevcuttur. Ayrıca DADP ( Dahili Acil Durum Planı ) hazırlanmış olup resmi kurumlara bildirilmiştir. Acil durumlara yönelik tatbikatlar düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.
Acil Duruma yönelik bir ihbar alındığında çevrede bulunan kaza mahalli ve çevresi en kısa sürede boşaltılmalıdır. Bu mümkün olmadığı durumlarda pencere ve kapılar sıkıca kapatılarak tehlike geçinceye kadar burada beklenmelidir.

BÖLÜM – 2
1. Kuruluşumuzda meydana gelebilecek senaryo edilen büyük kazaların belirlenmesinde öncelikle tehlikeli ekipmanlar belirlenmiştir. Kuruluşumuzda bulunan kimyasalların tehlike özellikleri incelendiğinde, bu tehlikelere en uygun metot benimsenmiştir. Bu Aramis-Vade Mecum metodudur. Belirlenen tehlikeli ekipmanlarda oluşabilecek dahili tehlikeler için madde ve proses ilişkisine en uygun metot olarak aşağıda açıklaması verilen yöntem belirlenmiştir. HAZOP çalışması, bir ekip tarafından yürütülen ayrıntılı bir tehlike ve işletilebilirlik problemi tanımlama sürecidir. HAZOP, tasarım amacından potansiyel sapmaların belirlenmesi, olası nedenlerinin incelenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi ile ilgilenir. Tehlikeli ekipmanlara etki edebilecek kuruluş dışından kaynaklanabilecek harici tehlikelerin tanımlanması:
1.1. Doğal Afetler: Doğal afetler, hidrometeorolojik ve jeolojik afetler olmak üzere iki grup altında değerlendirilmiştir.
1.1.1. Hidrometeorolojik afetler: Çığ, sis, don, sıcak hava dalgaları, su baskınları, orman yangınları, fırtına, kasırga, hortum, yıldırım düşmesi, erozyon ve iklim değişiklikleri,
1.1.2. Jeolojik afetler: Deprem, heyelan, sel su baskını ve yer çöküntüleri,
1.2. Çevre Tesislerden Kaynaklanan Tehlikeler: Çevre tesislerin proseslerinden ve kıyı tesislerden kaynaklı yangın, patlama, buhar bulutu yayılması gibi domino etkisi yaratabilecek tehlikeler,
1.3. Tesislerin dışında tehlikeli kimyasalların karayolu, boru hatları ile taşınması da kaza potansiyeli olan tehlikeler,
1.4. Hava Araçlarından Kaynaklanabilecek Tehlikeler: Tesis bölgesine helikopter ve uçak düşmesi tehlikesi,
1.5. Yakın Kuruluşlar ile Ortak Gerçekleştirilen Çalışmalar: Yakın kuruluşlar ve üçüncü taraflar ile gerçekleştirilen ortak faaliyetler de kaza potansiyeli olan çalışmalar.
2. Tesisin mevcut konumu itibarıyla, yukarıda belirlenen tehlikelerin lokasyon olasılıkları, sonuç şiddeti ile etkilerini azaltacak tedbirlerin kantitatif sonuçları Büyük Kaza Senaryo Dokümanında ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.
3. Kuruluşumuzdaki faaliyetlere göre en uygun risk değerlendirme yöntemlerinden olan LOPA (Layer of Protection Analysis), (Koruma Katmanı Analizi) ve BOW-TIE metodu benimsenmiş ve uygulanmıştır.
4. Büyük endüstriyel kazalarla başa çıkmak ve bunların etkilerini en aza indirmek için, özellikle acil hizmet birimleri ile irtibata geçmek dahil olmak üzere tesiste tüm düzenlemeler yapılmıştır. Acil durum tatbikatları, kritik ekipman bakımları, acil durum ekipman kontrolleri, eğitim ve denetim faaliyetleri sürdürülmektedir.
5. Herhangi bir büyük kazaya müdahale için acil hizmet birimleriyle iş birliği yapılmaktadır.

Bilgilerinize sunulur. Saygılarımızla,
Argon Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi 

http://www.argon.com.tr/uploads/corporate/ARGON MADDE 16.pdf

1